Zero alkoholu,
Pełno smaku

Zero alkoholu, ale pełno smaku i pełno orzeźwienia, a do tego wszystkiego pełno przyjaciół! Właśnie takie są nasze nowe Radlery 0,0%. W każdej sytuacji idealnie orzeźwiają. Wystarczy wybrać swój ulubiony smak.

Tak powinno smakować piwo bezalkoholowe

Wyobraź sobie, że delektujesz się zimnym piwem, które ma pełny smak, jest wyraźnie chmielowe… że jest po prostu takie jak lubisz. A teraz wyobraź sobie, że możesz je pić w każdej sytuacji, bo to jest piwo bezalkoholowe. Właśnie takie jest nasze nowe piwo bezalkoholowe.

Pierwsze jasne pełne w Polsce.

Tak, to prawda, 23 lutego 1846 roku w Browarze Okocim uwarzyliśmy pierwsze piwo dolnej fermentacji na ziemiach polskich! Tak zapoczątkowaliśmy erę jasnego pełnego w Polsce. Po raz pierwszy piwo stało się tak klarowne i orzeźwiające. Zatem… pora na jasne z Okocimia!

Dowody na Wawelu!

W archiwach na Wawelu znajdują się dokumenty, które wskazują, że tu w Browarze Okocim uwarzyliśmy pierwsze jasne pełne na ziemiach polskich – czyli pierwsze piwo dolnej fermentacji. To twardy dowód. Ale są też inne dowody, po które dużo łatwiej sięgnąć. Znajdują się w każdej butelce i puszce jasnego z Okocimia. Na zdrowie!

Zachar o kolorach

Zachar wie, że kolor potrafi uwieść. Tak samo automaniaka,
jak i znawcę piwa. Dlatego niektóre kolory są silnym symbolem marek samochodowych. Podobnie jest w świecie piw, gdzie kolor jest wyrazem danego stylu i potrafi bardzo wiele powiedzieć. Zachar, znany miłośnik aut, odwiedza Browar Okocim, po którym oprowadza go pasjonat piw i piwowar Adam Surmacz.

Karol paciorek i lager nr 1 w Polsce

Karol Paciorek, z charakterystyczną dla niego dociekliwością, postanawia raz na zawsze rozstrzygnąć, gdzie uwarzony został pierwszy lager, czyli pierwsze jasne pełne w Polsce.
Teorii jest kilka, ale Paweł Zych, doświadczony piwowar z Okocimia, ma pewne dowody, które powinny rozwiać wszelkie wątpliwości.
Zobaczcie sami, jaka jest prawda.

Piwne style Łukasza Podlińskiego

Czy piwne style mogą być inspiracją w świecie mody? Czy można dopasować je do stylu ubierania się? Łukasz Podliński, arbiter elegancji i znawca mody, postanawia wkroczyć w świat nie do końca mu znany – świat piwnych stylów. Na szczęście za przewodnika ma doświadczonego okocimskiego piwowara – Adama Surmacza. Na podstawie wiedzy zdobytej w Browarze Okocim podejmuje się niecodziennego wyzwania.

Co Adam knows how wie o Lagerze

Adam Knows How o lagerze wie tyle, że go lubi. Postanawia zmienić stan swojej wiedzy i sięga do najlepszego źródła. Wybiera się do Browaru Okocim, w którym Paweł Zych – nasz piwowar z ponad 25 letnim stażem – opowiada mu, jak warzy się lagera w miejscu, w którym powstał legendarny pierwszy lager w Polsce. Adam Knows How już wie jak.

Gdzie Bądź zwiększa Piwoświadomość

Gdzie Bądź delektował się piwem w różnych rejonach świata. Tym razem słynny podróżnik, by wspiąć się na kolejne stopnie piwoświadomości, udał się do piwnego źródła – Browaru Okocim. Tam z naszym doświadczonym piwowarem Pawłem Zychem testuje różne piwne style, w tym jedno z najlepszych
w Europie pszenicznych piw ostatnich lat – Okocim Klasyczna Pszenica.

Mrozik o wymrażaniu

Wszystko zaczęło się od ambicjonalnego zakładu z kolegą. To sprawiło, że kipiący energią Mrozik postanowił sprawdzić, dlaczego piwo nie zamarza w temperaturze -1,5 stopnia Celsjusza. Na swojej drodze spotyka Pawła Zycha, doświadczonego okocimskiego piwowara, który opowie mu nie tylko o wymrażaniu, ale o wielu tajnikach warzenia najlepszego piwa.

Dźwięki

Paweł Zych to okocimski piwowar z ponad 25-letnim doświadczeniem. Dlatego w browarze zna każdy dźwięk, a przy warzeniu piwa ważne są wszystkie, nawet te najmniejsze detale. I właśnie zwracanie na nie uwagi to gwarancja jakości piwa! Takiego jak nasze Jasne Okocimskie.
Okocim. Tu się warzy z zasadami.

Radler

Sercem naszych radlerów jest piwo – Jasne Okocimskie, które decyduje o ich charakterze, bo złoty środek leży w proporcji piwnej goryczki i słodyczy lemoniady.
Limonka, Grejpfrut, oraz nowa Truskawka z kwiatem lipy – każdy zachwyca na swój własny sposób. Jesteśmy gotowi na lato!

Wymrażanie

Tu w Okocimiu warzymy, nie produkujemy.
Nie każdy wie, że piwo się wymraża! My tak robimy, wymrażamy precyzyjnie do temperatury -1,5 stopnia, dzięki czemu nasze Jasne Okocimskie jest tak klarowne i ma orzeźwiający charakter.
Okocim. Tu się warzy z zasadami.

Nagrody

Wierzymy, że to właśnie dzięki zasadzie „Najlepsze z najlepszego” zostaliśmy wyróżnieni międzynarodową nagrodą European Beer Star. Odebraliśmy ją w Niemczech – ojczyźnie piwa! Docenienie świetna sprawa, ale my cieszymy się przede wszystkim z Waszego zadowolenia.

Mistrzowski Porter

Tu w Okocimiu robimy to, co kochamy. Tak jest też z warzeniem naszego Mistrzowskiego Porteru. To prawdziwe święto, ale również proces wymagający precyzji, cierpliwości i czasu. A wszystko po to, by osiągnąć ten wyjątkowy smak!

EUROPEAN BEER STAR 2017

European Beer Star jest dla nas jak piwna olimpiada! Tym bardziej jesteśmy dumni z naszej Klasycznej Pszenicy i Mistrzowskiego Porteru, które zdobyły na gali w Monachium odpowiednio złoty i brązowy medal. Wygrać Klasyczną Pszenicą w Niemczech, kraju piw pszenicznych to naprawdę coś. Dziękujemy!

Zasady

Tu w Okocimiu zaufanie to podstawa. Dzięki niemu wiemy, że okocimscy piwowarzy warzą dla nas najlepsze piwo. To kwestia zasad. Nie zawsze łatwo jest się ich trzymać. Ale jeśli się kocha, to co się robi, po prostu nie da się inaczej.

Słodownia

To słód decyduje o smaku i kolorze naszego piwa, dlatego Paweł Zych jeździ kilkaset kilometrów do słodowni, aby osobiście sprawdzić jego jakość. Wszystko w myśl jednej z zasad Jana Goetza, założyciela okocimskiego browaru, „Najlepsze z najlepszego”!

Pracą i Prawdą

W okocimskich rodzinach zawsze szanowało się uczciwą pracę. Wszyscy byliśmy wychowywani tak, że jak coś się robi, to musi być porządnie. Pewnie, że wymaga to więcej wysiłku, ale warto. Jesteśmy w browarze, bo chcemy warzyć dobre piwo. Jeżeli więc ktoś chciałby pójść na skróty, nie tylko zawiódłby swoich kolegów, lecz także przekreślił wielopokoleniową tradycję.

Okocimskie beczki

Na renomę marki Okocim pracowało przez lata nie tylko samo piwo. Swego czasu mieliśmy legendarną bednarnię, która słynęła z najlepszych beczek w kraju. Tak dobrych, że kupowała je nawet konkurencja. Miały różne rozmiary i kształty, a wewnątrz wypełniane były specjalną masą, którą opatentowano pod nazwą okocimska.

WARZYMY, NIE PRODUKUJEMY

Tu, w Okocimiu, wszyscy wiedzą, że dobrego piwa się nie produkuje, tylko się je warzy, a to duża różnica. Prawdziwa sztuka piwowarska wymaga wyczucia, uwagi oraz intuicji. Liczy się człowiek, bo to on decyduje, jaki będzie efekt. Okocimskie piwo piją nasi bliscy, sąsiedzi i koledzy, dlatego warzymy z myślą o nich, dla nich.

„DLA PIWA POŚWIĘCIŁEM WIĘKSZOŚĆ ŻYCIA”

Adam spełnia się zawodowo nie tylko w Browarze Okocim, ale i w domu, gdzie jako piwowar eksperymentuje na mniejszą skalę. A to wszystko po to, żeby być jeszcze lepszym, bo „kocham piwo i to jemu poświęciłem większość życia”.

POCZĄTEK BROWARU OKOCIM

Specjalnie przygotowane okocimskie beczki, które powstały, by usprawnić pracę piwowarów w Okocimiu, z czasem stały się standardem w całej Polsce.

POKOLENIA

„Pierwszy raz w browarze Okocim byłem 30 lat temu. Od razu pokochałem to miejsce i wiedziałem, że chcę tu pracować.” wspomina Szczepan Zydroń, który jest piątym pokoleniem piwowarów w swojej rodzinie.

PIERWSZE JASNE PEŁNE

Wracamy do korzeni Okocimia, czyli do zasad Jana Goetza, założyciela browaru. To dzięki niemu uwarzone zostało pierwsze na naszych ziemiach jasne pełne. Ta historia, receptury i smaki inspirują do dziś. „Tu jest co kultywować”.

ZASADY WYGRYWANIA

Jan Goetz wiedział, że nie samą pracą człowiek żyje. Dlatego właśnie wybudował przy browarze salę do gry w kręgle, z której pracownicy korzystają również dziś. W tym świetnym sporcie kluczowa jest i współpraca zespołowa i przestrzeganie zasad.

PIWOWAR DOMOWY W BROWARZE

Warzenie piwa to dla nas coś więcej niż tylko praca. Na przykład dla Adama, który „po godzinach” zamienia się w piwowara domowego. I choć trudno w to uwierzyć, to nie ma dla niego znaczenia czy gotuje w mały garnku, czy w dużej kadzi.

WARZYMY TYLKO Z 3 SKŁADNIKÓW

Wracamy do korzeni Okocimia, czyli do zasad Jana Goetza, założyciela browaru. To dzięki niemu uwarzone zostało pierwsze na naszych ziemiach jasne pełne. Ta historia, receptury i smaki inspirują do dziś. „Tu jest co kultywować”.

OKOCIMSKIE BECZKI

Specjalnie przygotowane okocimskie beczki, które powstały, by usprawnić pracę piwowarów w Okocimiu, z czasem stały się standardem w całej Polsce.

OKOCIMSKA ORKIESTRA

Z piwem jest jak z orkiestrą – aby uzyskać prawdziwą harmonię należy dążyć do idealnych proporcji składników takich jak woda, słód jęczmienny i chmiel. Żadnej fałszywej nuty.

RADLER

W Browarze Okocim nasi piwowarzy długo pracowali nad idealną proporcją smaku na czas letniego orzeźwienia. Długo szukaliśmy tego balansu między piwną goryczką a słodyczą lemoniady. Jakość potwierdzają dwukrotnie z rzędu zdobyte nagrody konsumenckie na konkursie Chmielaki!

WARZENIE TO POWOŁANIE

Paweł Zych bardzo wcześnie wiedział, kim chce zostać. Można powiedzieć, że w jego przypadku piwowarstwo to prawdziwe powołanie. Zobaczcie sami!