Okocimskie piwa na świecie

Już od ponad 50 lat okocimskie piwa trafiają na wiele rynków, do różnych krajów naszego globu. Zanim jednak tak się stało, musiały minąć lata ciężkiej pracy nad rozwojem browaru. Dzięki wysiłkom jego pierwszych zarządców, w tym Jana Götza, piwem z Okocimia mogą dziś raczyć się konsumenci na całym świecie.

Początki były tudne, jednak plany Jana Ewangelisty Götza zakładały stworzenie nowoczesnego i prężnie działającego browaru. Dynamiczny rozwój przedsiębiorstwa nastąpił po 1851 roku, gdy Götz odkupił udziały w browarze i okolicznych terenach od rodziny zmarłego Josepha Neumanna i Juliana Kodrębskiego, trzeciego wspólnika. Od tego momentu stał się samodzielnym właścicielem szybko rozwijającego się browaru.

Początki okocimskiej wędrówki

Pierwszym ważnym krokiem na drodze do rozbudowy i wzbogacenia naszego browaru o niezbędną infrastrukturę było zbudowanie piwnic leżakowych i fermentacyjnych w Starym Pałacu – najstarszym budynku Okocimia. W 1875 roku przebudowano warzelnię i utworzono słodownię. Lata 80. przyniosły kolejne unowocześnienia – powstały warzelnia, laboratorium chemiczne i słodownia pneumatyczna – jedna z pierwszych tego typu na świecie!

Więcej

Do czego nalać piwo?

Wybór naczynia, do którego nalewamy piwo, ma ogromne znaczenie przy degustacji tego trunku. Powinno ono być szklane, ponieważ szkło jest najzdrowszym materiałem i nie oddaje napojowi żadnego posmaku. Do jakich rodzajów szkła pasują poszczególne gatunki piwa i czym różnią się od siebie poszczególne naczynia?

Więcej

W Skrócie

5 lat temu

Okocimskie piwa na świecie

5 lat temu

Do czego nalać piwo?

5 lat temu

Co nam powie piwo przed pierwszym łykiem?

5 lat temu

Foodpairing – tajemnicza sztuka czy oczywistość?

5 lat temu

Czy piwo to zupa chmielowa?

5 lat temu

Jakie przystawki pasują do piwa

1/2

Co nam powie piwo przed pierwszym łykiem?

Większość miłośników piwa nie jest świadoma ogromu informacji, które można wydobyć z dowolnego trunku przed zaczerpnięciem pierwszego łyka. Jeżeli chcemy w pełni docenić kunszt piwowarski, powinniśmy wykorzystać znacznie więcej zmysłów, niż tylko węch i smak, a tych wyżej wymienionych powinniśmy słuchać dużo bardziej świadomie, niż przy „rekreacyjnym” piciu piwa.

Więcej

Foodpairing – tajemnicza sztuka czy oczywistość?

W zbiorowej świadomości nie są niczym zaskakującym prawidła dotyczące doboru odpowiedniego rodzaju wina czy mocniejszych alkoholi do potraw. Jak również stosowanie wspomnianych przed chwilą trunków w arsenale składników używanych przez cenionych szefów kuchni. Jest to wręcz uznawane za jeden z przejawów wyższej kultury, ogłady, obycia w świecie. Czy piwo jest tutaj wyjątkiem od reguły?

Więcej

Czy piwo to zupa chmielowa?

Często jako zamiennik słowa „piwo” w swobodnych rozmowach czy tekstach prasowych można spotkać się z określeniem „zupa chmielowa”. Nieraz też pojawiają się określenia, że „piwo jest z chmielu”. Czy aby jednak na pewno? Czy są piwa bez chmielu? Co jest podstawowym składnikiem piwa? Zapraszam do lektury.

Więcej

Jakie przystawki pasują do piwa

Chipsy, paluszki, orzeszki… – do piwa pasuje o wiele więcej ciekawszych i zdrowszych przekąsek oraz przystawek. Warto wiedzieć, jakie rodzaje drobnych dań najlepiej komponują się z poszczególnymi gatunkami złocistego napoju.

Więcej