Do czego nalać piwo?

Wybór naczynia, do którego nalewamy piwo, ma ogromne znaczenie przy degustacji tego trunku. Powinno ono być szklane, ponieważ szkło jest najzdrowszym materiałem i nie oddaje napojowi żadnego posmaku. Do jakich rodzajów szkła pasują poszczególne gatunki piwa i czym różnią się od siebie poszczególne naczynia?

Jakie rodzaje kufli do piwa i innych szklanych naczyń wyróżniamy? Zapewne każdy piwosz zna standardowy, gruby kufel z uchwytem oraz pokal, czyli klasyczną szklankę do piwa. To jednak nie koniec listy. Poszczególne gatunki piw domagają się używania innych naczyń – przynajmniej jeśli chcemy rozkoszować się trunkiem, a nie tylko go wypić. Rodzaj szkła ma bowiem duży wpływ na wygląd, aromat, komfort spożywania piwa i estetykę jego serwowania. Różne kształty naczyń w odmienny sposób oddziałują na rozwój i utrzymywanie się piany, a w efekcie na aromat napoju. Piana, która zbiera się podczas nalewania trunku, zatrzymuje zawarte w piwie substancje lotne, które powoli odparowują, uwalniając aromaty. W zależności od stylu piwa zmieniają się oczekiwania względem piany, dlatego też istnieje potrzeba stosowania różnorodnych szklanych form. Z kolei grubość szkła oraz obecność uchwytu lub nóżki rzutują na dłuższe utrzymywanie się odpowiedniej temperatury piwa. Ogromne znaczenie ma też po prostu wygoda picia (źródło: http://www.kufler.pl/szklo-do-piwa-przewodnik).

To podstawowy rodzaj szklanego naczynia do piwa. Jest solidny, trwały, ma grube szkło i wygodny uchwyt, co nie tylko zapewnia komfort osobie, która z niego pije, ale sprawia, że napój nie nagrzewa się zbyt szybko (ma to znaczenie przy dużej objętości płynu). Kufel jest dość ciężki, co może być jego wadą. Pamiętajmy też, że kumulacja piwnych aromatów jest w jego przypadku niska, gdyż szkło ma sporą średnicę górnego pierścienia i prosty kształt.

Kufel to dość uniwersalne naczynie, jednak przeznacza się go przede wszystkim do picia jasnych piw z rodziny lagerów.

Pokal zajmuje drugie miejsce na liście najpopularniejszych u nas rodzajów szkła do piwa. Jest dość smukłą szklanką stojącą na nóżce z cienkiego szkła. Piwo prezentuje się w nim wyjątkowo estetycznie. Szkło tego typu doskonale uwidacznia barwę trunku, jego klarowność, stopień nasycenia dwutlenkiem węgla. Długo zachowuje pianę. Utrzymuje niską temperaturę krócej niż kufel, ale ma też od niego mniejszą pojemność. Pasuje do pilznerów, ciemniejszych lagerówstoutów.

To „duży kielich” kojarzący się raczej z serwowaniem koniaku czy brandy. Jest pękaty i posiada nóżkę. Doskonale kumuluje aromaty trunku, pozostając typowym szkłem degustacyjnym. Stąd też używa się go raczej do piw wyrazistych, bardzo aromatycznych, cięższych, np. koźlaków czy stout. Ze snifterem w dłoni siadamy przy piwie na dłużej, delektujemy się jego smakiem, a delikatnie wprawiając trunek w ruch kolisty, uwalniamy z niego zapachowe substancje lotne.

Nazwa naczynia pochodzi od kształtu szkła, podobnego nieco do sniftera, lecz bardziej wydłużonego. Jest to kielich stojący na nóżce. Jego dolna część to pękata czasza, zwężająca się ku górze z załamaniem i rozszerzająca się u samej góry. Taki kształt pomaga w utrzymaniu piany oraz dłużej przechowuje piwne aromaty. Prezentowany typ szkła jest wygodniejszy od sniftera, jeśli chodzi o sam komfort picia, ze względu na rozszerzającą się górną część. Tulip podnosi walory estetyczne napoju – prezentuje się pięknie. Niestety dość łatwo się tłucze i może sprawiać trudności w trakcie mycia. Najlepiej stosować go do wyrazistych, aromatycznych piw, na przykład piw typu Ale..

Ta wysoka i smukła szklanka do piw pszenicznych nie posiada nóżki, a jej charakterystyczną cechą jest przewężenie w dolnej części.
Dobrze utrzymuje pianę (co jest ważne w przypadku piw pszenicznych) i świetnie eksponuje koloryt piwa. Znakomicie ukazuje gradację barw, co możecie sprawdzić nalewając do niej naturalnie mętnego Okocimia Klasyczna Pszenica. Weizen nadaje się również do piw żytnich.

To szkło zaprojektowane specjalnie do celów degustacyjnych. Kieliszek Teku wspaniale kumuluje aromaty i utrzymuje pianę. Posiada średnio wysoką nóżkę, szeroką część dolną zwężającą się ku górze aż do charakterystycznego załamania. Jego górna część jest nieco poszerzona. Grubość szkła i wszelkie krzywizny powstały z myślą o wzmacnianiu aromatu piwa, a naczynie nadaje się do wielu rodzajów napojów mimo swej małej pojemności (jest to w końcu model degustacyjny). Poleca się je restauratorom, piwowarom i piwoszom, choć może być zakupem dość drogim.

Wymienione typy szkła nie wyczerpują bogatego zestawu propozycji szklanek i kieliszków do piwa produkowanych w wielu krajach świata. Do wyboru mamy jeszcze np. rozszerzający się ku górze kieliszek Pilsner Flute, goblety (głównie do piw belgijskich), szklanki pintowe trzech rodzajów: amerykańską, irlandzką i brytyjską, tzw. nonic. Pamiętajmy, że umiejętne dopasowanie szkło do gatunku spożywanego piwa, pozwoli nam wydobyć z napoju jak najwięcej aromatów.

AUTOR: Anna Zielińska-Hoşaf – wykształcenia dziennikarka i orientalistka, prywatnie – poszukiwaczka ciekawych smaków. Szczególnie lubi lekkie pilsy, a także radlery i inne interesujące wariacje na temat piwa. Miód, owoce, karmel i tym podobne ciekawe nutki smakowe złotego napoju zawsze mile widziane.